Mar

21

Posted by : huos | On : March 21, 2017

Sistemska skleroza – Portret projekt
Podizanje svijesti o sistemskoj sklerozi i bolesti pluća glavni je cilj Portret projekta kojeg je pokrenula tvrtka Boehringer Ingelheim i agencija Ogilvy PR, koji pozivaju sve udruge i pojedince da se uključe fotografiranjem i snimanjem svoje priče o životu sa sklerodermijom.
Zašto je ovaj projekt i promotivna kampanja potrebna u svijetu?
Malo doktora kao i javnosti je upućeno u simptome i liječenje ove bolesti, a komunikacijom o tome i kreativnom kampanjom na svjetskoj razini mogu se napraviti velike stvari i podići svijest informacijama iz prve ruke.
Ovaj Portret inicijativa uključuje uzimanje upečatljivih, kreativnih fotografija i snimanje pacijenata/članova oboljelih od sistemske skleroze koja utječe na pluća. Ideja je da se kroz razmišljanje slike može podići razinu svijesti te istovremeno naglašavajući osobine ljude koji žive s tom bolešću, prikazujući osobu, a ne samo bolest.
Uz pacijente iz cijelog svijeta i Hrvatska, odnosni HUOS je dobilo priliku da se uključi zajedno sa svojim članovima a portreti bi se okupili kao izložba otvorena ovog ljeta, u lipnju mjesecu svjesnosti o sklerodermiji u sklopu kongresa EULAR u Madridu (14. – 17. lipnja).Detaljna provedba još se finalizira ali ono što je važno da snimanje traje jedan dan i biti će organizirano negdje blizu Zagreba, svi troškovi i honorari su pokriveni a upitnik svi sudionici dobiti će za prirpremu mnogo ranije kako bi se mogli pripremiti.
Zainteresirani pojedinci za uključivanje u ova projekt mogu se javiti na kontakte HUOS-a što prije.

Mar

21

Posted by : huos | On : March 21, 2017

Članovi smo i suradnici međunarodnog projekta “Eular Pare” koji svakih par mjeseci nudi zainteresiranoj stručnoj ali i općoj javnosti mogućnost pohađanja web online seminara. Tako će se 29.3. od 15-16 po središnjem europskom remenu održati besplatni webinar na temu reumatodinog artritisa.
Svi zainteresirani pozvani su prijaviti se i dobiti upute do 27.3. na mail: birte.gluesing@eular.org

 

Mar

13

Posted by : huos | On : March 13, 2017

 

Odluka o promjeni iznosa članarine HUOSu

UPRAVNI ODBOR HUOSa u sastavu

Jadranka Brozd , dr.Marinko Artuković, Jadranka Brodarić , Marija Genc, Sanja Roškar dana 8.ožujka 2017 g na prijedlog predsjednice Jadranke Brozd donose odluku o promjeni članarine HUOSa na 120,00 kuna godišnje.

Obrazloženje:

Članarina HUOSu je dragovoljan čin koji dokazuje želju da se Hrvatska udruga oboljelih od sklerodermije financijski osposobi za realizaciju projekata od interesa svakog člana ali i cijele grupacije oboljelih. Članarina donosi pogodnosti učešća u svim aktivnostima kao što su putovanja, učešća na konferencijama i korištenje svih resursa HUOSa. Plaćena članarina specifično donosi pogodnost ostvarivanja popusta na terapijske usluge u Privatnoj praksi do 40 %.

Članarina je predložena prema iskustvu i odluci  ostalih udruga rijetkih bolesti koje su Članice Saveza za rijetke bolesti.

Prema prethodnoj odluci HUOSa plaćanja članarine su oslobođene osobe koje pismenim putem zatraže izuzeće plaćanja zbog loše financijske situacije.

Zagreb 8.ožujka 2017 g

 

                                                                                                          Zapisničar tajnica HUOSa

                                                                                                                     Jadranka Šubat

Feb

22

Posted by : huos | On : February 22, 2017

VAŽNA OBAVIJEST

Tijekom siječnja 2017. godine započeo je postupak internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću vezano za nacrt odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Tumačenjem priloženim uz predmetnu odluku, pod indikacijama za liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom, predviđena je samo skupina indikacija i dijagnoza 1. vrste, ostale skupine indikacija (2. i 3. vrste) se brišu sa liste indikacija i dijagnoza HZZO-a!

 

To znači da najveća skupina pacijenata nakon 31.03.2017. godine više neće moći ostvariti pravo na liječenje putem UPUTNICE PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE (tzv. “crvene uputnice”), odnosno obiteljskog liječnika.

 

Ukinutu skupinu indikacija i dijagnoza 2. i 3. vrste čine slijedeće dijagnoze, odnosno pacijenti sa slijedećim indikacijama i dijagnozama

 

 1. DIJABETEČKO STOPALO I DIJABETEČKA GANGRENA, DRUGE RANE KOJE SPORO ZACJELJUJU, TROFIČKI I ISHEMIJSKI ULKUSI
 2. UGROŽENI KOŽNI REŽNJEVI, SMRZOTINE, DUGE SUBAKUTNE ISHEMIJE
 3. ANEMIJA ZBOG AKUTNOG TEŠKOG ISKRVARENJA
 4. NEKROTIZIRAJUĆE I ANAEROBNE INFEKCIJE
 5. RADIONEKROZA TKIVA
 6. ULCEROZNI KOLITIS
 7. MB. CHRON
 8. MB. BURGER
 9. MB. RAYNAUD

10. CEREBRALNI APSCES

11. POSTOPERACIJSKI PARALITIČKI ILEUS

 

 

Skupinu indikacija i dijagnoza (koje ostaju na listi HZZO-a) čine uglavnom hitna stanja kao što su:

 

 1. Dekompresijska bolest
 2. Akutno otrovanje s CO ili Cohb > 20 %, cijanidima, pesticidima, nitritima i CCI4
 3. Plinska (zračna) embolija
 4. Plinska gangrena (klostridijska infekcija)
 5. Akutne traumatske ishemije
 6. Iznenadna gluhoća
 7. Iznenadna sljepoća vaskularne etiologije
 8. Disbarična osteonekroza
 9. Bellova pareza

10. Glaukom otvorenog kuta

11. Kronični refraktorni osteomijelitis

 

 

Stoga dragi naši članovi uključimo se svi i

svoje prijedlogeprimjedbekomentare i žalbe na predloženo – brisanje odnosno ukidanje 2. i 3. skupine indikacija za liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom putem “crvene uputnice”  šaljimo na e-mail krovne ustanove – HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE:

zainteresirana.javnost@hzzo.hr

Isti se mogu slati najkasnije do 24.02.2017. godine.

“SAČUVAJTE SVOJE PRAVO NA LIJEČENJE”

Feb

22

Posted by : huos | On : February 22, 2017

Miofascijalna relaksacija

Hrvatska udruga oboljelih od sklerodermije (HUOS) u suradnji sa Master Balans d.o.o. u interesu svojih članova koji boluju od kolagenoze tijekom 2017. g. organizira novi ciklus edukacije manualne terapije pod nazivom Miofascijalna tehnika relaksacije (MFR) – Myofascial release method by John F. Barns. Edukacija se provodi u modulima.

FASCIJA 1 je prvi od 5 modula koji sačinjavaju edukaciju MFR, a uvjet su za dobivanje certifikata. Fokus prvog modula je na 3D fascijalnom tkivu. Fascije uzrokuju promjene posture i kroničnu bol koja može biti otklonjena i onda kada mnogi uobičajeni, višegodišnji pristupi u fizioterapiji  ne mogu dovesti do bitnijih, vidljivih promena. Fokus Fascija tečaja je upoznavanje sa dubljim radom na tijelu. Djelovanjem na fascije oslobađamo koštane strukture, koristeći njih kao nivoe oslobađanja/otpuštanja. Promjena posture mijenja bol kod klijenta.

 

Mjesto održavanja: u Zagrebu na adresi Frana Folnegovića 1 C/III u prostoru poduzeća MASTER BALANS d.o.o. u slijedećim terminima:

 1. DAN 03.2016.    petak         16,00 – 20,00
 2. DAN 03.2016.   subota         9,00 –  17,00
 3. DAN 03.2016.  nedjelja        9,00  – 17,00

TERMINI I TEME TEČAJA:

Prvi modul – Fascija 1 – MFR 1 će se održati 24.-26.03.2017.
Obilje anatomije i fiziologije fascijalnih tkiva, embriologija, analiza posture, kontraindikacije i uvod u Myofascial Release tehniku.

Drugi modul  – Fascija 2 – MFR 2 će se održati 26.- 28.05.2017.
Bazirana je na radu sa poprečnim dijafragmama, radu na ili sa ožiljcima i samom posturom. Uvod za rad na DURI.

Polaznik tečaja može biti svatko tko ima dokazano osnovno znanje iz anatomije i fiziologije: fizioterapeuti, medicinske sestre, kineziterapeuti, radni terapeuti, kineziolozi, liječnici.
Na kraju svakog nivoa tečaja vrši se provjera znanja polaznika kako bi bili sigurni da ste uspješno usvojili informacije sa tečaja. Polaznici odgovaraju na test znanja i rješavaju scenarije.

PREDAVAČI:

 • Mira Mitrović, VFT, KT praktičar, Theraband praktičar, Yumeiho terapeut
 • Dragan Dimitrijević, VFT, KT instruktor, Theraband instruktor, Yumeiho terapeut
 • Kristina Vukanović, DRM, CST Specijalist za Kraniosakralnu terapiju i Myofascial release tehnike

Cijena tečaja iznosi 350 eura, tj. 2.690,00 kn.

Cijena uključuje radni materijal, potvrdu o uspješnom pohađanju tečaja, te svakodnevni ručak i osvježenja.

Mogućnosti uplate:

 • na račun HUOS-a IBAN HR4123400091110438225 s pozivom na broj ponude koji možete zatražiti na kontakt broj ili e-mail
 • cjelokupni iznos na mjestu održavanja tečaja
 • obročno plaćanje: 1.500,00 kn kod prijave na tečaj i 1.190,00 kn za mjesec dana.

Rok za prijavu je 17.03.2017.

Za osobe koje žive izvan Zagreba postoji mogućnost organiziranja smještaja u obližnjim hotelima i hostelima po povoljnim cijenama. Molim kod prijave naznačiti interes za organizaciju smještaja.

Prostor održavanja tečaja opremljen je sa dovoljnim brojem stolova za maksimum od 16 polaznika. Na tečaj je potrebno ponijeti pamučnu trenirku, majicu, papuče, odjeću u kojoj se može komotno odraditi tečaj.

Sve zainteresirane ljubazno molimo da se prijave u što skorijem roku na telefon broj:

01 3668 098 ili na email: info@jadrankabrozd.hr

098 1934 729 (Ivana Čordaš) ili e-mail: ivana_2515@yahoo.com

Zajedno smo jači! 

Hrvatska udruga oboljelih od sklerodermije

Frana Folnegovića 1c/III, Zagreb

01/3668-098

www.huos.hr  ; huos@huos.hr