Jun

26

PRIRUČNIK – Plućna manifestacija sustavne skleroze i srodnih bolesti

Posted by : Terapija JB | On : June 26, 2020

 

Posebna nam je čast predstavit vam priručnik koji daje relevantne podatke o simptomima i liječenju fibroze pluća kod kolagenoza, kao što je i sklerodermija. Priručnik je napravio i pripremio doc. dr. sc. Mislav Radić, dr. med. Spec. internist, subspec. reumatolog koji je ujedno i voditelj Referentnog centra. U potpunosti vam donosimo njegovo pismo:

Dragi bolesnici,

ovaj priručnik je namijenjen Vama, ali i Vašim prijateljima i obiteljima da bolje razumijete prirodu plućne manifestacije sustavne skleroze i srodnih bolesti, dostupne oblike liječenja, tijek bolesti i prognozu. Nedostatak jasnih i razumljivih informacija uzrokuje zabrinutost i strah.

Oštećenje pluća većinom napreduje neprimjetno, uz velike individualne razlike, ali konačno bude jedan od vodećih uzroka smrti u bolesnika sa sustavnom sklerozom. Pluća su zahvaćena u najmanje dvije trećine bolesnika sa sustavnom sklerozom i srodnim bolestima. Promjene na plućima mogu varirati od blagih do značajnih. Najčešći simptom je zapuha pri naporu, često udružena sa suhim i neproduktivnim kašljem. Fibroza pluća remeti izmjenu plinova sa zapuhom pri naporu i restrikcijskim smetnjama ventilacije (poremećaj ventilacije zbog smanjenog plućnog tkiva ili ograničavanja pokreta grudnog koša pri disanju), koje napreduje prema zatajenju disanja. Napredovanjem promjena u plućima, posljedično nastaje plućna hipertenzija sa srčanim zatajenjem.

Informacije u ovom priručniku sadrže tek osnovni pregled informacija koje Vam mogu pomoći zdravije živjeti, međutim ne mogu nadomjestiti savjete Vašeg liječnika. Vaš liječnik poznaje cjelokupnu povijest bolesti te će Vas moći najbolje savjetovati o Vašem liječenju.

U nastavku možete preuzeti i pogledati priručnik, a tiskane primjerke ćete uskoro moći podignuti na adresi HUOS-a.

Priručnik MR