by

I ove godine Hrvatska udruga oboljelih pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana sklerodermije.

Aktivnosti su započele dva tjedna ranije tj. 13. lipnja sudjelovanjem prof. dr. sc. Jadranke Morović-Vergles  i predsjednice Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije gospođe Jadranke Brozd u emisiji Hrvatskog katoličkog radije “Život duginih boja”. U emisiji  Hrvatske televizije  “Normalan život”  30. lipnja uz predsjednicu Udruge gostovala je dr. Dubravka Bosnić . Obje emisije emitirane su uživo tako da su slušaoci, odnosno gledaoci, mogli izravno postavljati pitanja vezana uz  SSc.

Na Međunarodni dan organizirali smo dnevno druženje. Na lokaciji Gajeva-Bogovićeva ulica postavili smo pagodu i družili se sa građanima i članovima. Cjelodnevno smo  prikazivali slajdove vezane za SSc i dijelili  informacije o mogućnostima nefarmakološkog liječenja .

Na štandu smo nudili  i propagandne materijale: ljubičice – naš odabrani cvijet, filcane broševe i čaše oslikane kornjačama – našim zaštitnim znakom, donirane slike, broševe suncokreta – međunarodni simbol oboljelih od SSc.

Nažalost, pretoplo vrijeme nije pogodovalo našim članovima pa je odaziv članova bio nevelik .

Veliko je bilo zanimanje kako naših sugrađana tako i stranaca za događanje. Zadovoljni smo što smo uspjeli zainteresirati javnost za ovu rijetku i tešku  bolest i nadamo se da će imati sluha i srca da nam pruži financijsku i moralnu potporu.

Ove godine gospođa Jadranka Brozd započela je novi projekt  kako bi oboljelima olakšala svakodnevni život. Uz suradnju članica HUOS-a i financijsku potporu Grada Zagreba , dovršena je prva u nizu knjižica “Započnite dan pred ogledalom – masaža lica”.  U pripremi  je i izdavanje DVD-a  „Vježbajte s nama-vježbe  za lice“

Ideja nam je producirati knjižice i obuhvatiti vježbama sve dijelove tijela,  kako bi oboljeli od SSc smanjili tegobe i što kvalitetnije sudjelovali  u svim životnim izazovima.

Nažalost  osim liječnika koji svakodnevno brinu o našim članovima ove godine je izostala potpora Ministarstva zdravlja zbog zauzetosti u promociji Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020 godine.

 

 

 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close Search Window