by

Dragi bolesnici,

ovaj priručnik je namijenjen Vama, ali i Vašim prijateljima i obitelji da bolje razumijete prirodu plućne manifestacije sustavne skleroze i srodnih bolesti, dostupne oblike liječenja, tijek bolesti i prognozu. Nedostatak jasnih i razumljivih informacija uzrokuje zabrinutost i strah.

Oštećenje pluća većinom napreduje neprimjetno, uz velike individualne razlike, ali konačno bude jedan od vodećih uzroka smrti u bolesnika sa sustavnom sklerozom. Pluća su zahvaćena u najmanje dvije trećine bolesnika sa sustavnom sklerozom i srodnim bolestima. Promjene na plućima mogu varirati od blagih do značajnih. Najčešći simptom je zaduha pri naporu, često udružena sa suhim i neproduktivnim kašljem. Fibroza pluća remeti izmjenu plinova sa zaduhom pri naporu i restrikcijskim smetnjama ventilacije (poremećaj ventilacije zbog smanjenog plućnog tkiva ili ograničavanja pokreta grudnog koša pri disanju), koje napreduje prema zatajenju disanja. Napredovanjem promjena u plućima, posljedično nastaje plućna hipertenzija sa srčanim zatajenjem.

Informacije u ovom priručniku sadrže tek osnovni pregled informacija koje Vam mogu pomoći zdravije živjeti, međutim ne mogu nadomjestiti savjete Vašeg liječnika. Vaš liječnik poznaje cjelokupnu povijest bolesti te će Vas moći najbolje savjetovati o Vašem liječenju.

Skupine potpore za sustavnu sklerozu Vam također mogu biti od velike pomoći.
Ovaj priručnik je napravljen u suradnji:

  • Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za liječenje sustavne skleroze
  • Zavod za kliničku imunologiju i reumatologiju Klinika za unutarnje bolesti
    Klinički bolnički centar Split
  • Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije. https://huos.hr/udruga/

Prirucnik-MR-12-04-2021

(Visited 221 times, 1 visits today)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Search Window