by

Povodom Svjetskog dana sklerodermije (29.6.) Hrvatska udruga oboljelih od sklerodermije obilježila je dan ove rijetke bolesti održavanjem Javne tribine „Živjeti sa sklerodermijom“ pod pokroviteljstvom Gradske skupština Grada Zagreba, koja se održala u četvrtak 28. lipnja 2018. od 11 do 12 sati u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a na kojoj su se okupili predstavnici Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskog ureda za socijalnu skrb, HZZO-a, zdravstvenih institucija, udruga, medija kao i oboljeli i njihove obitelji.

Javna tribina kao i javna kampanja cijelog mjeseca lipnja kao mjeseca svjesnosti o sklerodermiji predstavila je medijima i okupljenima život i svakodnevicu, izazove i probleme s kojima se susreću oboljeli od ove rijetke bolesti. Tako se spomenulo i vraćanje mogućnosti HBOTa – barokomore na listu HZZOa, važnost registra oboljelih, socijalna prava za oboljele kao i važnost edukacije fizioterapeuta za terapijske tehnike za oboljele od rijetkih bolesti.

Svjetski dan sklerodermije obilježen je i baš na sami svjetski dan, 29. lipnja 2018. u Grožnjanu na Simpoziju “Mediji i zdravlje” gdje je predsjednica HUOSa Jadranka Brozd pred okupljenima predstavila je glavne karakteristike bolesti kao i izazove s kojima se oboljeli svakodnevno suočavaju. Skupu je nazočio i prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr.med., Ministar zdravstva republike Hrvatske.

 

(Visited 61 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close Search Window