by

Kako SSc utječe na kožu

Život sa sklerodermijom podrazumijeva suočavanje s mnogim izazovima. Jedan od izazova je održavati kožu netaknutom i zaštićenom, iz razloga što na određenim mjestima može biti vrlo tvrda, a u stvarnosti je jako osjetljiva.

Sklerodermija može:

  • uzrokovati nakupljanje kolagena i debljanje, tj. razmještanje zdravih stanica u podslojeve kože i potkožne masne slojeve
  • utjecati na krvnu opskrbu kože-perifernu cirkulaciju tako da postoji mogućnost da ne reagirate dobro na temperaturne promjene pogotovo na hladnoću
  • oštetiti krvne žile, te uzrokovati i slabljenje folikula vlasi i oštećenje znojnih žlijezda kože
  • uzrokovati otvrdnuće i stanjivanje zaštitnog sloja potkožnog masnog tkiva

 

Najbolji način da održite svoju kožu netaknutom i zaštićenom je da pronađete načine na koje ćete kompenzirati funkciju koja je oštećena odnosno nedostatna.

 

5 savjeta kako držati pod kontrolom kožne simptome SSc:

1. Kako čistiti ruke:

Koristite pH-neutralan sapun za ruke. Istisnite malu količinu sapuna u dlan ruke i temeljito operite ruke uključujući dlanove, prste, kožu između prstiju te ručni zglob.

Nakon korištenja sapuna, obrišite ruke s mekim papirnatim ubrusom ili ručnikom pritom posebno pazite na područje između prstiju. Želite da područje između prstiju bude hidratizirano, ali previše vlage upravo na tom području može dovesti do oštećenja kože. Uvijek provjerite postoje li bilo kakvi znakovi pukotina ili oštećene cirkulacije.

Izbjegavajte jake antibakterijske sapune čak i nakon korištenja toaleta. Antibakterijski sapuni mogu skinuti površinski sloj kože i učiniti vas još sklonijima oštećenju kože.

2. Zaštitite svoje ruke – sredstvo za podmazivanje kože

Koristite zaštitnu hidratantnu kremu koja je namijenjena zaštiti osjetljive i kože sklone oštećenjima. Prilikom stavljanja kreme posebno pazite na prste (jagodice i zglobove prstiju), te  dlanove i laktove. Bitno je nanijeti kremu na koštane prominencije – dijelovi tijela na kojima je koža tanka jer je kost blizu površine kože (lakat, koljeno, mali zglobovi prstiju). Nanosite sredstvo podjednako na sve navedene dijelove minimalno dvaput dnevno.

Noseći pamučne rukavice koje su napravljene od sredstava bez umjetnih boja i bez tvrdih rubova (kao i korištenje zaštitnika za lakat, koljeno ili stopala) može povećati učinkovitost zaštitne hidratantne barijere (kreme) pogotovo prilikom hladnijeg vremena. Prirodno zagrijane rukavice i čarape će Vam da zadržite toplinu te da očuva vaše ruke ili stopala od traume (ranica) i suhoće.

3. Zaštita stopala – čistoća i zaštita

Održavanje higijene stopala zahtijeva jednako oprezne postupke kao i higijena ruku. Stopala želite održavati čistima, hidratiziranima i toplima. Izbjegavajte pritom preveliku količinu vlažnosti u prostoru između prstiju. Nemojte zaboraviti njegovati i koljena.


4. Redovito pregledavajte stopala

Kod osoba koje pate od neuropatije ( oslabljenog osjeta) postoji mogućnost da ne osjete probleme nedostatne cirkulacije, traume ili oštećenje kože. Preporučljivo je pregledati tabane, prste i kožicu između prstiju barem jednom dnevno. Ako postoji ikakva promjena, preporuča se što ranija posjeta doktoru.

5. Primjerena obuća

Budite sigurni da nosite obuću koja je napravljena isključivo za Vas. Promjene u samom načinu hoda te promjene osjeta u stopalima mogu uzrokovati oštećenja na obući i na taj način mogu oštetiti vašu kožu.

Obuća koja Vam ne pristaje može izazvati čak i rane na samim stopalima. Stručnjaci Vam mogu dati kvalitetne savjete o obući, ali je nužno i njihovo poznavanje sklerodermije kao i svih simptoma same bolesti. Redoviti pregledi u području vaskularne medicine su preporučeni.

 

Izvor: www.fragileskin.welmedixhomecarepro.com

 

 

 

(Visited 47 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close Search Window