by

Osobe sa plućno arterijskom hipertenzijom (PAH) u kliničkoj slici sistemske sklerodermije ili CERSTa koje su terapijski imale potrebu za lijekom Macicentan ili Bosentan našle su se pred izazovom. Na tržištu se je pojavio generički lijek MAK PHARM  Bosentan koji distribuira trgovačka kuća MAK PHARM po nižoj cijeni od dosadašnje. Pozitivno je što je cijena generičkog lijeka niža, ali ga i dalje odobravaju bolnička povjerenstva i ne možete ga kupiti osobno već samo preko bolnice u kojoj se liječite možete doći do lijeka.

Važno je napomenuti da odluku nisu donijeli vaši liječnici već ravnateljstvo bolnice koje se brine o troškovima i vaši liječnici možda i ne znaju da pijete drugi lijek ( isti po sastavu ali sa mogućim promjenama i nuspojavama koje nitko ne zna osim vas).

Važno je da, kada imate propisani lijek od strane specijaliste i  odobren od bolničkog povjerenstva a zove se različito od vama propisanog lijeka nužno morate obavijestiti svog specijalistu da pijete neki drugi pripravak kako bi zajedno sa vama mogao adekvatno pratiti tijek liječenja.

Sami smo odgovorni za svoje zdravlje, ako dozvolimo da zbog štednje na informiranju liječnika i pacijenata, i štednje u cijeni lijeka ne pratimo i prijavimo simptome i moguće nuspojave.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close Search Window