by

Dragi čitatelji,

Želimo vas obavijestiti o nedavnim promjenama u postupku izdavanja potvrda za osobe s invaliditetom. Na sastanku održanom 27. rujna 2023. godine u Ministarstvu rada, obitelji, socijalne politike i mladih (MROSP) s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Zavoda za osiguranje, solidarnost i inkluziju (ZOSI) te samog MROSP-a, donesene su važne odluke koje utječu na proces izdavanja ovih potvrda.

Na tom sastanku, HZJZ je informirao prisutne o izazovima s kojima se suočava u vezi s izdavanjem potvrda za osobe s invaliditetom. Udruga osoba s invaliditetom podnosi veliki broj zahtjeva u ime svog članstva kako bi dobili potvrde kao dokaz o svom trenutnom statusu u Registru osoba s invaliditetom.

Međutim, HZJZ je istaknuo da propisi koji se odnose na zaštitu osobnih podataka, tajnost podataka i informacijsku sigurnost ograničavaju mogućnost davanja takvih podataka udrugama. Stoga je donesen naputak da se osobe s invaliditetom osobno obrate HZJZ-u u slučaju potrebe za izdavanjem potvrde. Potrebno je navesti svrhu za koju se potvrda izdaje, i to neposredno prije predaje zahtjeva za ostvarivanjem prava na uslugu za koju je takva potvrda potrebna.

Ova promjena u postupku izdavanja potvrda ima za cilj poštivati zakonske odredbe o zaštiti osobnih podataka i osigurati tajnost informacija osoba s invaliditetom. Iako će možda produžiti proces dobivanja potvrde za neke, ova mjera je u skladu s važećim zakonima i pravilima.

Iako se može činiti kao dodatni korak, važno je razumjeti da su ove promjene učinjene kako bi se osigurala sigurnost i privatnost osoba s invaliditetom.

Osim toga, kontaktiranje HZJZ-a osobno može pružiti priliku za dodatne konzultacije i razmjenu informacija koje mogu biti korisne u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close Search Window