by

Nisam mogao podnijeti što planira otići i ostaviti me.”

Ove godine je ubijena žena s invaliditetom, a ne tako davno na Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, tijekom brakorazvodne parnice M.O. je usmrtio tri žene i jednu ranio.

Tim je povodom Hrvatski Sabor 2004. godine proglasio 22. rujan „Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama“. Stvarnost je teška i izazovna – žene, djeca i cijele obitelji svakodnevno su izložene nasilju.

Ove godine, u lipnju dogodilo se monstruozno ubojstvo slijepe žene. Te kobne noći izbodena je nožem i ubijena od strane supruga u Zaprešiću. Nije se mogla braniti i nije mogla pobjeći jer ju je sljepoća ograničavala. Ubojica se ubojstva supruge ne sjeća. Ubio ju je jer nije mogao podnijeti što planira otići i ostaviti ga. Ilustrirao je to riječima:

„Sve mi je u magli, događaja se i ne sjećam. Nisam mogao podnijeti što planira otići i ostaviti me.”

Do samog čina ubojstva pitanje je koliko je nasilja podnosila i morala podnijeti kako bi preživjela. Ubojica se zasigurno ne sjeća i ostalog nasilja kojeg je činio.

Mnoge žene i danas ne prepoznaju da su žrtve nasilja ili prepoznaju, ali ne znaju kome se obratiti i kako u sebi pronaći snagu za traženje pomoći i spasa.

Zakonski se nasilje definira kroz pet skupina:

Doživite li ili primijetite neki od navedenih oblika nasilja, obratite se na besplatni SOIH-SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja 0800 300 200 od 0 do 24 sata.

#nasiljuNEiNE

(Visited 49 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close Search Window